Time for Coons

Shows

Shows


Een show is de voornaamste activiteit, georganiseerd door een vereniging, waarmee deze vereniging naar buiten treedt en ook niet-leden bereikt. Meestal heeft een vereniging meerdere activiteiten waarbij ook niet-leden worden bereikt: denk aan lezingen, en een magazine en website waardoor ook andere diensten bereikbaar zijn.

Voor de deelnemers begint een show met een medische keuring van alle katten door dierenartsen. Zieke dieren, en extra diertjes (vlooien …) worden zo buiten de deur gehouden. Er gaan echter hier en daar stemmen op om deze medische keuring af te schaffen.

Na het passeren van de medische keuring wordt de kooi ingericht, en wordt de kat in de kooi geplaatst. Daarna begint het wachten op het moment dat de kat wordt opgeroepen voor de keuring door een keurmeester. Dit geeft de deelnemers aan de show ruim de gelegenheid voor het sociale deel van een show.


Welke kat wordt kampioen op show?

Vele factoren spelen daarbij een rol.

 • Welke vereniging? Dit, of de overkoepelende organisatie waar de vereniging bijhoort, bepaalt welke standaard gebruikt gaat worden. (Zie ook “Uiterlijk“)
 • Gaat de show om welke kat het beste aan de standaard voldoet, of is het een schoonheidswedstrijd? Dit hangt nauw samen met de filosofie van de organiserende vereniging.
  • Als het gaat om de standaard: Dan kan het gebeuren dat er een kat bij de keurmeester verschijnt met het stro nog in de vacht.
  • Als het gaat om de schoonheid: Dan moet de kat *schoon* zijn.

   Voor een Maine Coon met een erg vettige vacht hield dit in:

Bij het showen zei de keurmeester vaak dat deze kat prachtig is, maar …(niet goed voorbereid)… en daarom niet zijn punt, BIV of Nominatie voor BIS krijgt. Een wasprogramma werd ontworpen waarbij deze kat een week voor de show gewassen werd met Goop en een normale kattenshampoo. Dan ongeveer 1 dag voor de show weer helemaal in de Goop, gevolgd door spoelen en nog meer spoelen, dan een wasmiddel (bv Dreft), gevolgd door spoelen en nog meer spoelen. Dan een goede shampoo afgestemd op de vacht en de kleur van de kat, gevolgd door spoelen en nog meer spoelen. Af te sluiten met een simpele verzorgende kattenshampoo om die huid-pH weer enigszins normaal te krijgen, gevolgd door spoelen en nog meer spoelen. Daarna met een grove kam de vacht doorkammen.
Onder spoelen en nog meer spoelen wordt verstaan: spoelen tot het laatste restje, het laatste spoortje shampoo / wasmiddel uit de vacht verdwenen is, en dan voor de zekerheid nog een minuut. Al met al minimaal 5 minuten spoelen

En toen werd de kat ineens wel genomineerd en zelfs ook wel Best in Show.

 • Welke keurmeester?

  • Sommige keurmeesters vinden dat de kat, en het type, verbeterd moet worden, veranderd moet worden: het ras moet evolueren. Een voorbeeld (er zijn er meer) van een dergelijke evolutie is de Siamees: deze hoort grote, wijd-uitstaande oren te hebben en een slank lichaam. Sinds kort is een ras “Thai” erkend dat in het kort wordt omschreven als het “oude type” Siamees.
  • Andere keurmeesters hebben een andere mening. (Dit is vergelijkbaar met de liefhebbers van het oude type Siamees.)
  • Het verhaal gaat dat er eens bij een show (buitenland) de keurmeester voor de Maine Coons op het laatste moment verhinderd was. Een andere keurmeester werd gevraagd om ook de Maine Coon te keuren, ook al had ze daar geen ervaring mee. Met de standaard naast zich, heeft ze dat gedaan. En na afloop waren er een paar mensen heel erg blij: ze hadden niet verwacht dat hun kat iets zou winnen, en nu gingen ze met een prijs naar huis. Daarentegen waren er anderen heel boos: hun kat won “altijd” en was nu door zo’n keurmeester helemaal terzijde geschoven.
  • Soms worden er uitspraken gedaan waarvan het waarschijnlijk niet de bedoeling is dat anderen ze horen: “Oh, als ik had geweten dat het jouw kat was, dan had ik hem zijn punt wel gegeven.”
 • Welke deelnemers?

  • Soms worden er uitspraken gedaan waarvan het waarschijnlijk niet de bedoeling is dat anderen ze horen: “Oh, ik ken die keurmeester, dat punt heb ik in mijn zak.”
  • En dan de deelnemers die op het parkeerterrein na de show wachtten op de keurmeester die hun kat geen punt had gegeven, ze zouden hem wel even …..
 • Tenslotte, welke katten?

  • Soms worden er uitspraken gedaan waarvan het waarschijnlijk niet de bedoeling is dat anderen ze horen: “Ik wou dat die-en-die de katten eens thuis liet, dan kan ik ook eens wat winnen.”


Pagina terug Vorige pagina

Over deze site


Hall of Fame

halloffame
halloffame2
Let wel: de 'gewone' linten zitten hier niet bij ;)
Copyright © 2019 coontime.nl
Disclaimer

Laatste check: 20 september 2016


Bedankt voor uw interesse in onze artikelen. Houd coontime.nl in de gaten voor nieuw materiaal!