Time for Coons

Uiterlijk

Uiterlijk


De Maine Coon werd in de jaren 1967 – 1976 als apart ras erkend door de verschillende kattenverenigingen. Deze katten hadden voor deze tijd geen rasbenaming, en geen stamboom. In feite werden op shows katten beoordeeld op hun uiterlijk, en als men het erover eens was dat de kat echt wel leek op wat men als “Maine Coon”in gedachten had, werd de kat op stel en sprong een raskat: een foundation kat voor het ras Maine Coon.
“Als de kat echt wel leek op wat men als ‘Maine Coon’ in gedachten had” – dat duidt erop dat men een standaard voor ogen had. Inderdaad werd het uiterlijk van de Maine Coon beschreven in een standaard, en elke kattenvereniging had al snel een eigen standaard. De verschillen tussen de standaarden zijn soms maar miniem, en soms toch erg belangrijk.
Twee samenwerkende catteries hebben de standaarden van hun verenigingen in pdf-vorm uitgegeven, en deze twee willen we hier graag noemen. Ze beschrijven met foto’s de standaard zoals die geldt (gold) voor The International Cat Association (TICA) als voor de Cat Fancy America (CFA) – en beginnen beide met een foto van een kat, Coonsboro Calvin Coonidge, die zowel bij TICA als bij de CFA Grand Champion werd in een show (iets wat in Nederland enkel mogelijk is bij de Nederlandse afdeling van de TICA).

“Hoe ziet een Maine Coon eruit?”
Een eenvoudige vraag, maar geen eenvoudig antwoord!

  • onder “Speciale Maine Coons” kunt u foto’s zien van Coons in vroegere tijden. De kwaliteit van de foto’s reflecteert de kwaliteit van de fotografische mogelijkheden van de desbetreffende tijd
  • Op vele websites kunt u foto’s zien waar de plaatser trots is op de fotografische kwaliteit van de foto en/of de fotogenieke kwaliteiten van de Maine Coon. De getoonde effecten hebben vaak veel voorbereiding vereist, en geven niet weer hoe de Coon in huiselijke omstandigheden eruit ziet.
  • Op shows kunt u Coons zien: soms katten die uitgebreid en over verschillende dagen zijn gewassen, geshampood, conditioner, geborsteld en gekamd – en (heel) soms met het gras van ‘buiten’ nog in de vacht. Op veel shows is de mogelijkheid om een ‘statieportret’ van een deelnemende kat te laten maken.
  • Onder “Gewone Coons”┬áziet u een dia-show met foto’s zonder photoshop, zonder voorbereidingstijd qua kat dan wel foto. Het zijn nog steeds wel foto’s waar de maker dan wel eigenaar trots op is – maar het zijn ook Coons zoals ze, ook op een ongunstig moment, gezien kunnen worden.


Pagina terug Vorige pagina

Over deze site


Uiterlijk

 

Even een teken van leven


Copyright © 2019 coontime.nl
Disclaimer


Bedankt voor uw interesse in onze artikelen. Houd coontime.nl in de gaten voor nieuw materiaal!