Time for Coons

Dubbelop

Dubbelop


DNA van moeder en van vader

In het DNA staat de code die zegt hoe een eiwit moet worden gemaakt. Er kunnen veranderingen, mutaties, in optreden. Daardoor zijn er verschillende varianten, allelen genaamd, ontstaan. Sommige allelen zijn goed, of in ieder geval wel bruikbaar – ook als je ze dubbel hebt. Bij andere allelen maakt het niet veel uit, als er maar een goed allel tegenover staat. Maar sommige vormen, allelen, kun je maar beter niet hebben – sommige allelen zijn zelfs dodelijk!

MengGeelBlauw

Als je twee recepten mixt, kun je iets krijgen dat er heel anders uitziet.

Nu krijgt elk individu voor alle eigenschappen twee keer de benodigde informatie: een keer van Ma, een keer van Pa. Dat is eigenlijk een veiligheidsmechanisme, waardoor veranderingen wel aanwezig blijven. Dat is handig als het een verbetering betreft. Maar voor het geval dat het een verslechtering is, is er altijd nog een andere kopie met eenzelfde informatie – maar dan (hopelijk) goed.

Vergelijking

Nu wil ik de DNA-codes die samen een bepaalde functie uitvoeren, vergelijken met een recept voor gazpacho, koude tomatensoep. De verschillende ingrediënten zijn dan de ‘genen’. En dan gaan we kijken wat de gevolgen van fouten en mutaties in het recept, of eigenlijk: in het ingrediënt, zijn.

Er is nog een aspect in de vergelijking: voor een etentje maak je een grote pan soep en je voegt steeds alle ingrediënten in grote hoeveelheden toe. Maar de cel die een bepaald eiwit maakt, maakt steeds één eiwit, en nog één, en gebruikt dat. En nog wat eiwit, en nog wat. Alsof je steeds een kopje soep maakt, en dat toevoegt in de pan. En dan een volgend klein kopje, en dat ook in de pan. Totdat de pan vol is, en je soep kunt serveren.

In dit recept hebben we voor ieder kommetje soep, een soeplepel tomatensap nodig. Dat is als het ware het gen: een soeplepel ingrediënt. De normale vorm van het gen, het normale allel, zegt: soeplepel tomatensap. Deze code gaan we muteren, en in de vergelijking vervangen door een soeplepel van wat anders.

Gazpacho

Het oorspronkelijke recept heeft het over het toevoegen van een soeplepel tomatensap (in dat kleine kommetje, dat dan in de pan gaat, weet je wel 🙂 ).  Dus de koks in de keuken gaan aan de gang. Nu eens wordt het ene recept gebruikt, dan weer het andere recept. Beide recepten zijn identiek, dus je ziet, of proeft, geen verschil. De pan wordt langzaamaan gevuld met gazpacho van eigenlijk één recept – het goede recept. We noemen dit recept Gs, en de recepten in de keuken noemen beiden hetzelfde ingrediënt: GsGs
De gasten smullen van de gazpacho.

tomatensap ⇒ melk

Nu is er een verandering in een recept, en dat zegt nu dat je een soeplepel melk moet toevoegen. De pan wordt natuurlijk wel gevuld, maar de helft van de kopjes heeft melk, en de andere helft tomatensap. We noemen dit recept Gm, en de recepten in de keuken zijn Gs en Gm: GsGm
Sommige gasten vinden deze gazpacho maar vreemd, en anderen vinden hem wel lekker. Het is in ieder geval eetbaar.

MengWijnWater

Soms, als je twee verschillende zaken mengt, zie je er eigenlijk niets van.

Wat als beiden recepten in de keuken Gm zijn: GmGm?  De pan wordt gevuld met melk-gazpacho. Ik denk niet dat ze het lekker vinden.

tomatensap ⇒ … (niets)

Wellicht is er een andere verandering in het recept. Op de een of andere manier is een recept totaal onbruikbaar. Het andere recept is normaal. We noemen dit onbruikbare recept Gx, en de recepten in de keuken zijn Gs en Gx: GsGx. Nu kan er maar één recept worden gebruikt, en, misschien duurt het wat langer, maar de pan wordt gevuld met de gazpacho van recept G– en de gasten smullen van de gazpacho.

Misschien is het tweede recept, het recept Gm, met melk. Als de twee recepten voor gazpacho de recpten Gx en Gm zijn, zal de pan gevuld worden met melk-gazpacho.

tomatensap ⇒ tomatenpuree

Laten we nu een andere verandering van het recept bedenken: in plaats van een soeplepel tomatensap, staat er dat er een soeplepel tomatenpuree in moet: recept Gp. Wat gebeurt er als de keuken het recept Gs, en het recept Gp heeft (GsGp)? De pan wordt gevuld met wat dikkere gazpacho, en de gasten vinden het waarschijnlijk heerlijk! Als de keuken 2x het recept Gp heeft (GpGp), is de soep waarschijnlijk wat te dik, en niet zo lekker.

Met de recepten Gx en Gp wordt de pan gevuld met de dikke gazpacho.

En als de keuken de recepten GmGp heeft? De melk verdunt de stevigheid, en de smaak, van de tomatenpuree.

tomatensap ⇒ tobasco

Nu bedenken we nog een mutatie van het ingrediënt: in plaats van een soeplepel tomatensap, staat er nu dat er een soeplepel tabasco in moet: Gt. Ik denk niet dat er een combinatie recepten mogelijk is met Gt die eetbare soep oplevert: de tabasco domineert, en de soep is niet te eten!

De verschillende recepten, en de effecten

We hebben dus verschillende ingrediënten voor gazpacho: het originele Gs, Gm, Gx, Gp, en Gt. We hebben ook de gevolgen van fouten en mutaties in het recept gezien.
De mogelijke combinaties zijn:

Recept 1
(allel 1)
Recept 2
(allel 2)
Beschrijving van het oordeel Soep
Gs Gs Lekkere gazpacho
Gs Gm Misschien vinden sommigen het lekker, en anderen niet
Gs Gx Lekkere gazpacho
Gs Gp Extra lekkere gazpacho
Gs Gt niet te eten vanwege de tabasco
Gm Gm Melk-gazpacho, niet serveren!
Gm Gx Melk-gazpacho, niet serveren!
Gm Gp Misschien vinden sommigen het lekker, en anderen niet
Gm Gt niet te eten vanwege de tabasco
Gx Gx Geen gazpacho
Gx Gp Dikke/dunne gazpacho, misschien wel te eten
Gx Gt Tabasco-gazpacho, niet te eten!
Gp Gp Dikke gazpacho, misschien wel te eten
Gp Gt niet te eten vanwege de tabasco
Gt Gt Tabasco-gazpacho, niet te eten!

Altijd als recept Gt aanwezig is, is de soep niet te eten: de tabasco domineert over alle andere ingrediënten.

Altijd als recept Gx aanwezig is, is er niets van te merken. Behalve als het 2x aanwezig is. Het laat zich geheel domineren, is recessief.

Gs, Gm en Gp maken iets goeds. Gp moet je waarschijnlijk niet 2x hebben, als enig recept, en Gm moet je zeker niet 2x hebben, als enig recept.

In deze recepten kun je dus een dominantie reeks maken: Gt domineert, dan Gp, Gs en Gm die co-dominant zijn, en samenwerken voor het uiteindelijk resultaat, en Gx dat geheel recessief is: geeft niet als je het hebt. Maar het kan zijn dat je etentje het zonder soep moet stellen. Dat hoeft niet erg te zijn: beter geen gazpacho dan tabasco-gazpacho!Pagina terug Vorige pagina

Over deze site


Copyright © 2019 coontime.nl
Disclaimer

Laatste check: 7 augustus 2016


Bedankt voor uw interesse in onze artikelen. Houd coontime.nl in de gaten voor nieuw materiaal!