Time for Coons

Negen ‘vergif-pillen’ voor huisdieren

Negen ‘vergif-pillen’ voor huisdieren


In ieder huishouden zijn medicijnen aanwezig, soms netjes in een medicijnkast, afgesloten voor dieren en kinderen, maar vaak ook in een ‘gewone’ kast, of ergens in een lade. Heel soms slingeren pijnstillers, slaapmiddelen, ‘de pil’ en dergelijke gewoon op wastafels en op het plankje naast je tandpasta, of op je nachtkastje. Huisdieren (vooral katten) en kinderen kunnen vrij makkelijk op die plekken komen en dus vormen medicijnen een groot gevaar voor deze groepen.
Met onderstaande lijst (die nog veeel langer kan), willen we een beeld geven van de problemen die kunnen ontstaan door het niet zorgvuldig omgaan met medicijnen. Negen medicijnen (of werkende stof) voor de negen levens van de kat  – die je misschien redt als je je medicijnen opbergt waar ze horen.


Ibuprofen

(Advil®,Motrin®) is de meest voorkomende medicatie voor mensen die per ongeluk door huisdieren ingenomen wordt. Veel merken hebben een zoete buitenkant die het voor huisdieren erg interessant maakt (denk aan een potentieel dodelijke M&M®). Ibuprofen kan maagzweren en nierfalen veroorzaken. Nierfalen is heel snel een blijvend probleem, en vaak is het direct dodelijk!

Tramadol

(Ultram®) is een pijnstiller. Je dierenarts zou het voor kunnen schrijven voor je huisdier, maar alleen in een dosis die goed is voor je huisdier. Geef nooit jouw medicatie aan je huisdier, zonder je dierenarts te raadplegen! Te veel tramadol kan de volgende gevolgen hebben: verdoving, agitatie (geïrriteerd zijn), zwalken, desoriëntatie, overgeven, tremor (ongecontroleerd schudden met een of meer ledematen), en mogelijk toevallen.

Alprazolam

(Xanax®) wordt voorgeschreven als een anti-angstmiddel en slaapmiddel. De meeste huisdieren die alprazolam binnen krijgen kunnen slaperig worden en gaan zwalken, een klein aantal zal echter erg geagiteerd worden. Deze pillen worden meestal ingeslikt door huisdieren als mensen ze op hun nachtkastje zetten om ze zodoende niet te vergeten. Grote doses alprazolam kan de bloeddruk verlagen of kan zwakheid of ineenstorting (zakt in elkaar) veroorzaken.

Zolpidem

(Ambien®) is een slaapmiddel voor mensen. Huisdieren eten deze ook meestal van het nachtkastje. Zolpidem mag dan de katten zwalkend en slaperig maken, de meeste huisdieren worden echter zeer geagiteerd en ontwikkelen verhoogd hartritme.

Clonazepam

(Klonopin®) wordt gebruikt als een anticonvulsant (tegen stuipen / toevallen (epilepsie) / krampen) en als angstremmer. Het wordt soms ook voorgeschreven als slaapmiddel. Als dieren clonazepam binnen krijgen, kunnen ze slaperig worden en gaan zwalken. Te veel clonazepam kan de bloeddruk verlagen, wat tot zwakte leidt of ineenstorting kan veroorzaken.

Acetaminophen

(Tylenol®, Paracetamol®) is een veel voorkomende pijnstiller, die in de meeste huishoudens voorhanden is. Katten zijn extreem gevoelig voor acetaminophen, maar honden kunnen hier ook last van krijgen. Acetaminophen kan leverschade veroorzaken. Het kan ook schade veroorzaken aan de rode bloedcellen van het huisdier, zodat deze cellen geen zuurstof meer kunnen vervoeren – net zoals jouw lichaam, heeft het lichaam van je huisdier ook zuurstof nodig om te overleven. NB: een kwart  tablet paracetamol is al dodelijk voor katten!!

Naproxen

(Aleve®, Naprosyn®) is een zonder recept verkrijgbare pijnstiller/koortsremmer. Honden en katten zijn heel gevoelig voor naproxen en zelfs kleine hoeveelheden kunnen maagzweren en nierfalen veroorzaken.

Duloxetine

(Cymbalta®) wordt voorgeschreven als een antidepressivum en angstremmer. Indien ingenomen door huisdieren kan het agitatie, vocalisatie (luid roepen/schreeuwen), tremors en toevallen veroorzaken.

Venlafaxine

(Effexor®) is een antidepressivum. Om onbekende reden houden katten er erg van om de capsules te eten. Inname kan agitatie, vocalisatie, tremors en toevallen veroorzaken.


Let op, bovenstaande lijst noemt de werkzame stof, en verschillende medicijnen waar deze stof in zit. Kijk altijd op de verpakking of bijsluiter welke werkende stof er in zit. Uiteraard zijn er nog veel meer medicijnen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor katten. Katten zijn net zo nieuwsgierig als kinderen en die laat je ook niet bij medicijnen, of geef je medicijnen voor volwassenen.

Gebruik nooit geneesmiddelen voor mensen of voor honden bij je kat, maar alleen de medicijnen die voorgeschreven zijn door de dierenarts. Lees altijd de bijsluiter.

Voorkomen is beter dan genezen, dus berg alle medicijnen zo op dat je dieren er niet bij kunnen.
Als je denkt dat je huisdier medicijnen binnen gekregen heeft, bel direct de dierenarts en geef ook door welk medicijn het is. De dierenarts zal je kunnen vertellen wat je moet doen en of het kwaad kan.

Bronhttps://www.avma.org/public/PetCare/Pages/Poison-pills-for-pets.aspx?u
Vertaling: Michel Herweijer (Maine Coon Cattery Hiamovi)
toestemming voor publicatie van AVMA.Pagina terug Vorige pagina

Over deze site


Copyright © 2019 coontime.nl
Disclaimer

Laatste check: 8 december 2020


Bedankt voor uw interesse in onze artikelen. Houd coontime.nl in de gaten voor nieuw materiaal!