Time for Coons

Giftige planten

Giftige planten


Waarom eten katten van planten?

Natuurlijk geeft u uw kat voldoende te eten. Waarom wordt er dan toch aan planten geknabbeld? Vaak doen ze dit om zelf het uitbraken van een haarbal op te wekken. Als ze zich likken komt er natuurlijk ook haar mee naar binnen. En de haren van een Maine Coon zijn nu eenmaal wat langer. En, die haren moeten er weer uit. Liefst via de kortste route. Om dit braken op te wekken hebben ze het liefst gras, maar als dat er niet is – misschien dat iets anders dat groen is ook wel werkt. Een haarbal ziet er overigens niet uit als een ‘bal’. Het komt door de keel, en neemt dus een langwerpige vorm aan –  de vorm die ook wel bekend is van de produktie aan de andere kant van het maag-darm stelsel. U doet uw katten dus een plezier door een bakje kattengras voor uw kat te kopen. Natuurlijk kunt u ook gewoon gras planten – misschien met wat “kattengras” (Nepeta-gras) erbij.

Giftige planten

Knabbelen aan gras is niet erg, maar er zijn ook giftige planten! Dit wordt op de volgende pagina’s verder uitgewerkt.
Even kort door de bocht:

Lelie’s – giftig, vermijden!
Zit er een bol aan – vermijden!
Komt er (wit) sap uit – niet binnenhalen!

Let niet enkel op gif!

Afgezien van giftigheid, bestaat er ook zoiets als allergie! Pinda’s zijn niet giftig – maar als je er allergisch voor bent, kun je toch aan een redelijk kleine hoeveelheid ervan sterven!

Afgezien van giftigheid: Wat te denken van de cactus met z’n vaak zeer scherpe stekels? En de yucca, die door de vezels uit de bladeren darmontsteking kan veroorzaken bij de kat die op de bladeren kauwt.

Afgezien van de giftigheid van de plant zelf: Wees ook bedacht op resten van bestrijdingsmiddelen die op planten en vruchten aanwezig kunnen zijn, en waarvoor uw kat gevoelig kan zijn! Dat geldt voor fruit dat u koopt, maar wellicht ook voor planten die u zelf teelt.

Algemeen geldt dus: oppassen tenzij u weet dat de plant onschuldig is. In dat geval leeft de plant zelf meestal niet lang, want geen kat versmaadt het malse groen van een chlorophytum (graslelie) of van een parapluplantje!

Bij veel planten kan even proeven, een blaadje misschien geen kwaad, maar als de kat de plant leeg-eet: die hoeveelheid kan giftig zijn! Maar er zijn planten waarbij ook proeven gevaarlijk is. De meeste planten die niet goed zijn, smaken ook niet – dus na een keertje proeven zal de kat er geen belangstelling voor hebben. Het is gevaarlijker als een plant die wel smakelijk wordt bevonden, met een paar blaadjes al giftig is! Vergelijk het met alcohol: dat is giftig. Dat hoef je mensen niet te vertellen, die drinken het toch wel. Dat hoef je katten niet te vertellen, die drinken het toch niet …

Kittens zijn natuurlijk erg nieuwsgierig en proberen graag alles uit. Reden genoeg om uw planten eens te bekijken: hoe giftig zijn ze voor mijn katten? Natuurlijk geldt ook hier: “te” is nooit goed.

Bloemen zijn ook niet altijd veilig. Sommige bloemen zijn giftig Рmaar ook het bloemenwater, vooral als er snijbloemen­voedsel aan toegevoegd is, is ook niet goed. En natuurlijk, net zoals wij liever limonade hebben, drinken ook katten graag water met een smaakje! Een goede oplossing is om de vaas maar gedeeltelijk te vullen.

Vergiftigingsverschijnselen

Braken is nog redelijk normaal als er een haarbal uit de maag moet. Ook kan het gebeuren dat uw kat de brokjes naar binnen heeft geschrokt, en zich over-at. Maar verder: als u de kat ziet braken, en zeker als uw kat zich vreemd beweegt of zelfs verlamd raakt: Dit kan wijzen op vergiftiging! Hoe ernstiger de symptomen, hoe meer spoed met het opzoeken van de dierenarts!


Bij het maken van dit artikel heb ik gebruik gemaakt van informatie op het Internet, met name de sites: (Ze staan hiernaast vermeld onder “Zie ook:”)
Pet Poison Helpline
Giftig voor de kat
ProFlowers
Giftige huisplanten
Wikipedia giftige planten
maar ook het artikel van Marijke van Diepenbroek, in Coontalk 1Pagina terug Vorige pagina

Over deze site


Copyright © 2019 coontime.nl
Disclaimer

Laatste check: 8 december 2020


Bedankt voor uw interesse in onze artikelen. Houd coontime.nl in de gaten voor nieuw materiaal!