Time for Coons

Eerste noodzakelijkheden

Eerste noodzakelijkheden


In afwachting van de nieuwe huisgenoot gaat u wellicht rondkijken bij de dierenspeciaalzaak. En daar staat een overvloed van leuke, grappige dingen – maar noodzakelijk? Met ♥ zijn de noodzakelijke dingen gemerkt, met ☉ zaken die ook wel wat mogen wachten. En bedenk dat de winkel het van betalende klanten moet hebben: ze hoeven niet uw kat te verleiden tot een koop, maar u!

♥ Eten.voer Liefst hetzelfde eten als wat de kat gewend is: er zijn al veranderingen genoeg in zijn leven! Tegenwoordig krijgen veel katten brokjes. Handig, en (als het een goede kwaliteit is) erg goed.

Eetbakjes. etensbakjeNiet noodzakelijk, denkt u? Inderdaad, niet noodzakelijk: een schoteltje of plat bord is voor een kat wellicht nog aangenamer dan een etensbakje. Dat zijn meestal kleine diepe bakjes, en dan zitten de snorharen vaak in de weg. Sommige katten ontzien hun snorharen graag, en hengelen de brokjes uit het bakje, om ze dan van de vloer op te eten. Niet omdat ze zo graag hengelen – maar omdat ze graag met uitgestrekte snorharen willen eten. Als u een leuke etensbak koopt – denk dan ook even over de vorm van het bakje.

♥ Drinkbakjefonteintje – of beter nog, een drinkfontein. Natuurlijk kan een soepbord ook: daar kan een kat ook lekker uit drinken zonder dat de snorharen in de weg zitten. Maar waarschijnlijk staat dat wat onhandig in huis. Dus laten we een drinkbakje maar wel als noodzakelijk aanmerken!
Als uw kat droog voer krijgt, is het natuurlijk extra belangrijk dat hij goed kan drinken. Een drinkfontein met stromend water biedt dan vers (in ieder geval vers ruikend) water op een goede manier aan. Meerdere drinkplekken is aan te raden!

♥ Kattenbak.kattenbak Misschien denkt u dat dat niet nodig is, omdat de kat ‘het’ maar in de tuin moet doen? Om vrienden te blijven met de buren is dat geen goed idee. Nog afgezien van andere gevaren en ziektes waar uw kat dan aan bloot staat. Koop een bak op de groei – u vindt het zelf toch ook niet leuk om uw knieën op te moeten trekken tot uw kin, en dan maar hopen dat alles goed gaat?

☉ Meerdere kattenbakken. kattenbakkHoe meer katten, hoe meer kattenbakken. Als katten elkaar niet mogen, of er heeft er eentje een slechte bui, kan er ‘baknijd’ ontstaan. Daarbij wordt het een slachtoffer onmogelijk gemaakt naar de bak te gaan. Met meerdere bakken is dit gevaar veel kleiner.
Als u een kitten in huis krijgt, is er een extra reden om meerdere kattenbakken te hebben; dat mogen dan trouwens ook wel kleine bakken zijn. Als het kitten straks druk aan het spelen is, en hij bedenkt zich dat hij naar de bak moet – dan is het handig als er eentje binnen bereik is. En net als bij kleine kinderen kan bij kittens de tijd tussen het merken van ‘hé, ik moet’ en ‘hé, ik hoef al niet meer’ erg kort zijn – te kort voor een tocht naar een prachtig design-verstopte kattenbak.

vulling♥ Vulling voor de kattenbak. Papier (oude kranten) of zand kan ook – maar u zult snel genoeg toch maar graag overgaan op kattengrit. Daarvan zijn er veel soorten. Het klontvormende grit heeft de meeste fans onder de mensen! En ook katten vinden het plezierig.
schep
♥ Bij klontvormend grit is een schep waarmee u het ‘gebruikte’ grit uit de bak kunt zeven, noodzakelijk!

♥ Plekjes plekjesvoor het voerbord, het water, en de kattenbak. Denk nu niet dat alles lekker praktisch bij elkaar in die loze hoek kan. Ziet u op natuurfilmpjes wel eens dieren op dezelfde plek eten, en drinken, en hun behoeften doen? Nee – de etensplek wordt niet bevuild, en voor drinken en eten zijn er ook aparte plekjes. Geef uw dier de gelegenheid om zijn hygiënische instincten te volgen, en zet alles op op verschillende plekken.

♥ Verstopplekjes. verstopZorg voor een plek waar uw nieuwe huisgenoot zich kan terugtrekken – hij zal ‘de kat uit de boom’ willen kijken! Natuurlijk is dat een plek waar u gemakkelijk bij kunt – een huisje, een doos (op zijn kant), kastje, tentje: iets wat hem het gevoel van bescherming rondom geeft. Wees niet bang: hij komt er heus wel uit!

☉ slaapEn als u dan toch een plekje voor de kat heeft, maak er dan ook een lekker slaapplekje van, of bij! Zeker later zal de kat ook wel ‘in het zicht’ slapen. Een slaapplekje heeft dan het voordeel dat de haren zich wat verzamelen, en dat is gemakkelijker schoonmaken!

☉ Reismandje. carrierEen eerste keer kunt u er wellicht een lenen, of wellicht een doos gebruiken. Er zijn ook speciale dozen die bedoeld zijn als (wegwerp-)reismandje. Maar als u denkt dat u nog vaker de kat zal gaan vervoeren, is het handig om er zelf een te hebben.

☉ KrabpaalkattenbakkOok een kitten zal zijn nagels willen scherpen. Zorg zo snel mogelijk dat er een alternatief is voor uw benen of uw sofa! Denk aan het gemak en genot van uw kat als u er eentje koopt. Wanneer uw kat groter is, zal zeker een Maine Coon zo’n klein (werpwerp) plankje meer zien als een prop papier om mee te spelen, dan als serieus meubel voor zijn nagelverzorging. Er zijn tegenwoordig hele mooie, en grote!, wegwerp kartonnen meubels, en natuurlijk grote krab- en klimpalen!

☉ Klimpaal. krabpaalEen kat gebruikt de ruimte veel drie-dimensionaler dan een mens. Een kleine kamer van 12 m2 kan voor een kat veel te klein zijn als er niets in staat. Maar het kan ook een riant paleis worden met plankjes aan de muren en klimpalen, of andere meubelstukken. Een paar plankjes (boekenkast?) kan de kat het gevoel geven van veel meer vierkante meters – al die oppervlaktes tegen de wand tellen dubbel! Plus dat het natuurlijk uitnodigt tot beweging.

♥ Speeltjes. toys2Erg noodzakelijk, zeker voor een jonge kat. Een dierenspeciaalzaak heeft vaak een verzameling speeltjes waar een kind, en ook een volwassene, kwijlend bij staat toe te kijken. Maar een prop papier kan al voldoende zijn voor urenlang spel. Met een touwtje eraan? Nog leuker.

En dan zijn er nog alle instrumenten tot verzorging: kammen, tangen, scharen, vlooienmiddel, en wat al niet meer. Daar komt u vanzelf achter als katten-huisgenoot!Pagina terug Vorige pagina

Over deze site


Copyright © 2019 coontime.nl
Disclaimer

Laatste check: 18 augustus 2016


Bedankt voor uw interesse in onze artikelen. Houd coontime.nl in de gaten voor nieuw materiaal!