Time for Coons

Moderne genetische studies

Moderne genetische studies


Tegenwoordig zijn er studies die het DNA van verschillende kattenrassen vergelijken. Hierdoor kunnen ze zien welke rassen dichter, of verder, van elkaar af staan.

De lengte van de lijnen geeft een indicatie voor de genetische 'afstand' tussen de verschillende rassen.

De lengte van de lijnen geeft een indicatie voor de genetische ‘afstand’ tussen de verschillende rassen.

Links ziet u een ‘phylogenetische boom’, de de genetische verwantschap van rassen weergeeft (1). In rood zijn in het oorspronkelijke artikel de oosterse rassen weergegeven, en in blauw de westerse rassen. De Abessijn en de Ocicat zitten er een beetje tussenin. De Turkse rassen staan, zoals te verwachten, nog het dichtste bij de oosterse rassen. De Sibeer (geel onderlijnd) staat hier ook dichtbij. Verderop staat de Noorse Boskat (rood onderlijnd), en de Maine Coon (groen onderlijnd). De Pers is al eeuwen een westerse kat, en wordt tussen de Noor en de Coon geplaatst. Wellicht niet verwonderlijk, gezien de artikelen die er duidelijk op wijzen dat er, in de 19e eeuw, Perzen zijn geïmporteerd in Maine die zich lustig hebben vermengd met de inheemse populatie (zie met name het artikel uit 1896).

Hieronder staat een plaatje uit een ander artikel (2): ander onderzoek, andere katten, enigszins andere bevindingen. Het is grappig dat hier wordt gevonden dat de New Yorkse straatkat dicht bij de Maine Coon staat. Natuurlijk ligt New York nog relatief dicht bij Maine, maar bij de start van het ras werden ook katten aangeboden als Foundation kat waarvan niet zeker was -of zelfs zeker niet! – dat deze kat uit Maine kwam. En New York als grote stad met veel shows zal meer mensen hebben getrokken. Maar: in dit onderzoek hadden de Perzen niets met de Maine Coon van doen!

Lipinsky2Klein

Het plaatje hieronder toont eigenlijk de grootte van de genenpool in de licht-gekleurde staven, en de gevonden inteelt in de donkere staven. Er zit een beetje verband tussen inteelt en de grootte van de genenpool van een ras. Inteelt verkleint de genenpool, dus de rassen die het meest zijn ingeteeld, hebben de kleinste genenpool. Maar hoe fokkers hun fokdieren uitkiezen heeft hier ook invloed op. Als fokkers dieren kiezen uit bepaalde ‘lijnen’, of families, dan is er binnen zo’n lijn enige mate van inteelt. Maar het bestaan van verschillende lijnen vergroot de overall genenpool. Een ras met verschillende lijnen heeft een grotere genenpool (die gaat over alle lijnen) terwijl alle dieren toch een redelijke mate van inteelt kunnen vertonen. Eigenlijk ga je dan een beetje de richting uit van sub-rassen. Dit is deels ook moeilijk te vermijden: denk maar aan ‘Amerikaanse lijnen’ en ‘Europese lijnen’.

In dit onderzoek is verschil gemaakt tussen raskatten (links, tot de eerste paarse lijn), straatkatten uit verschillende landen (tussen de paarse lijnen) en een paar soorten van wilde katten (rechts van de rechtse paarse lijn).

In deze figuur is weer de Maine Coon in groen aangeduid, de Sibeer in geel, en de Noor in rood. Deze rassen hebben eigenlijk een behoorlijk grote genenpool met niet overmatig  grote inteelt. We zien dat de straatkjatten -die hun partnerkeuze niet door een fokker laten beïnvloeden- inderdaad een grotere genenpool, en een lagere gemiddelde inteelt hebben.   Lipinsky4klein

De lage inteelt van straatkatten is eigenlijk wel verrassend: de katten bepalen zelf hun keuze, maar zullen het toch meestal wel in hun eigen omgeving zoeken, waardoor er eigenlijk ‘families’ontstaan, waar inteelt mogelijk, en zelfs waarschijnlijk is.

Bronnen:
(1) Extent of Linkage Disequilibrium in the Domestic Cat, Felis silvestris catus, and Its Breeds. Alhaddad H, Khan R, Grahn RA, Gandolfi B, Mullikin JC, Cole SA, et al., (2013) PLoS ONE 8(1): e53537. doi:10.1371/journal.pone.0053537))

(2) The ascent of cat breeds: Genetic evaluations of breeds and worldwide random-bred populations, Monika J. Lipinski, Lutz Froenicke, Kathleen C. Baysac, Nicholas C. Billings, Christian M. Leutenegger, Alon M. Levy, Maria Longeri, Tirri Niini, Haydar Ozpinar, Margaret R. Slater, Niels C. Pedersen, Leslie A. Lyons, doi:10.1016/j.ygeno.2007.10.009)Pagina terug Vorige pagina

Over deze site


Copyright © 2019 coontime.nl
Disclaimer

Laatste check: 27 juli 2016


Bedankt voor uw interesse in onze artikelen. Houd coontime.nl in de gaten voor nieuw materiaal!